zaterdag 7 april 2012

'Pink is the Navy Blue of India'



Een ieder die benieuwd is wie deze uitspraak deed of die benieuwd is waarom mensen in de ‘50’s  de switch gemaakt hebben om jongens in blauw en meisjes in roze te kleden  hoeft niet verder te zoeken.

Diana Vreeland, internationaal bekend styliste die onder andere de stijl van Jackie O bedacht, riep in 1962 “I ADORE that pink…it’s the navy blue of India.” Wat Vreeland hiermee bedoelde aan te geven is dat de waarden die we aan kleur toekennen maatschappelijk bepaald is. In het Westen associëren we roze met vrouwelijkheid en (kinderlijke) onschuld, terwijl blauw meer geassocieerd wordt met rust, serieusheid en betrouwbaarheid. Denk hierbij aan een zakenman in een roze pak en één in een donkerblauw pak en je hebt een idee. India daarentegen heeft hele andere associaties bij kleuren. Naast een algehele grotere voorkeur voor uitgesproken kleur is roze daar meer gemeengoed.

De uitspraak van Vreeland zegt meer over waardebepaling dan over kleding, toch is het interessant om verder te kijken naar kleuren en de associaties die we daarmee hebben. Dragen we in het Westen traditioneel zwart tijdens rouw, in India en de Chinese cultuur wordt wit gedragen. [1]
Hierbij nog de aantekening dat de witte olifant in werkelijkheid meer roze is dan wit.[2]

Terug naar roze. David Byrne heeft voor Cabinet een interessant artikel geschreven over de kleur roze en de associaties hiermee.[3] Naar aanleiding van het citaat van Vreeland is hij verder gaan uitzoeken welke associaties aan de kleur roze worden gegeven.

Één van de meest intrigerende dingen die hij vond is het zogenoemde ‘pink’effect. In de jaren ’60 van deed professor Schauss onderzoek naar de reacties van mensen op kleur. Hij ontdekte het effect van roze, meest specifiek de kleur P-618. Simpelweg kijken naar een kaart met de kleur P-618 leidt tot "a marked effect on lowering the heart rate, pulse and respiration as compared to other colors." Meer over kleuranalyses op http://issuu.com/eleanorbydesign/docs/essays_on_colour_analysis

Wil je meer weten over de toepassing van P-618 in gevangenissen? Lees dan het artikel van Byrne: http://www.cabinetmagazine.org/issues/11/pink.php

Voordat u nu naar een volgende belangrijke afspraak kleding in P-618 of een vergelijkbare roze kleur gaat dragen, of u plannen maakt de slaapkamer alsnog volledig roze te verven; een waarschuwing. Gevangenen die vijftien minuten werden blootgesteld aan P-618 werden minder agressief en rustiger. Wanneer gevangenen uren in een cel die volledig in P618 was gekleurd werden gestopt begonnen de ze de kleur met hun vingernagels van de muur te halen.

Alles met mate dus, in ieder geval genoeg kleine weetjes om het gesprek tijdens de Paasbrunch of andere sociale bijeenkomst naar uw hand te zetten.

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten